11025169_10152654032671606_1388590178552637433_n

Όλια Λυδάκη & Κωνσταντίνος Τσακιρέλης

Οι χορογράφοι Όλια Λυδάκη και Κωνσταντίνος Τσακιρέλης μας προτείνουν μια πειραματική περιήγηση στους χώρους του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαπεντάλεπτης βιωματικής δράσης καλούμαστε να εξερευνήσουμε το χώρο μέσα από τα μάτια κάποιου αγνώστου, αφού η αίσθηση της όρασης θα είναι απούσα για λίγα λεπτά.

Πόσο αλλάζει η αντίληψη του τι συμβαίνει γύρω μας, όταν από την συνθήκη λείπει η εικόνα;
Πως είναι να αποκτάς εικόνα μέσα από τις υπόλοιπες αισθήσεις;
Τι μέσα διαθέτει κανείς για κάτι τέτοιο;

Ζήστε αυτήν τη μοναδική εμπειρία από κοντά!

Εκθέσεις στη Στοά Μακάσι και στην Πύλη Ιησού
Δύο χώροι-κομμάτια των Ενετικών Τειχών ανοίγουν το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, σε ειδικό ωράριο, τις πόρτες τους για το κοινό του  TEDx Heraklion // Beyond the Walls. Η Στοά Μακάσι και η Πύλη του Ιησού θα παραμείνουν διαθέσιμες προς επίσκεψη από τις 10:00 έως και τις 15:00.

makasi (1)

Η στοά «Μακάσι» του Μαρτινέγκο ή Sortita (έξοδος) al Martinengo, όπως ονομαζόταν στα χρόνια της βενετσιάνικης κυριαρχίας, αποτελούσε τμήμα των οχυρωματικών έργων της Κάντια.

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο χώρος αυτός χρησιμοποιήθηκε περιστασιακά από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής ως τόπος κράτησης ομήρων και συλληφθέντων. Εκατοντάδες κάτοικοι του νησιού πέρασαν εκεί μέρες και νύχτες αγωνίας την περίοδο 1943 – 1944 περιμένοντας μια αβέβαιη μοίρα. Κάποιοι οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα, κάποιοι άλλοι μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ μια μεγάλη ομάδα ομήρων –μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες ντόπιοι Εβραίοι από όλη την Κρήτη- χάθηκαν όταν το πλοίο που τους μετέφερε βυθίστηκε από βρετανικό υποβρύχιο στα ανοικτά του Κρητικού Πελάγους.

Σήμερα, στο πρώτο τμήμα της στοάς, λειτουργεί το «Μουσείο Μνήμης» της πόλης του Ηρακλείου, μια μόνιμη έκθεση-φόρος τιμής στους ανθρώπους που κρατήθηκαν όμηροι εκεί.


DSC_7721

Στη νότια πλευρά του οχυρωματικού περιβόλου της Κάντια, δίπλα στον ομώνυμο προμαχώνα (Καινούρια Πόρτα), βρισκόταν η Πύλη του Ιησού, μία από τις τρεις κύριες εισόδους της πόλης. Σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα και μηχανικό Μικέλε Σανμικέλι και πήρε το όνομά της από έναν μικρό ορθόδοξο ναό, που υπήρχε λίγο πιο έξω από τα τείχη.

Από τον Αύγουστο του 2014, η Πύλη του Ιησού φιλοξενεί την μόνιμη έκθεση για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη με τίτλο «Μία Οδύσσεια».

Dj Sets από το Μουσικό Κανάλι!

decks

Οι παραγωγοί του Μουσικού Καναλιού 105.1 θα μας κρατούν συντροφιά από τη 1 το μεσημέρι με τις δικές τους μουσικές επιλογές! Η Νίκη Ξημέρη, η Πόπη Γκερούση, ο Χρήστος Ζερβός, ο Κώστας Καρνίκης και ο Μάνος Σταματάκης θα εναλλάσσονται στα decks και θα φροντίζουν για την ανεβασμένη διάθεσή μας!

 
TEDxHeraklion
An independent TEDx event, operated under license from TED.