16 Ιανουαρίου 2014
androklis-medousa

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Ηρακλείου, στις Γούρνες, σ’ ένα μοναδικό πάρκο έρευνας, εκπαίδευσης και αναψυχής, θα φιλοξενηθεί το TEDxHeraklion.

Ανάμεσα σε παραπάνω από 200 είδη και συνολικά 2.000 θαλάσσια όντα, ταξιδεύει κανείς σε μια γοητευτική ιστορία της Μεσογείου, συναντιέται με τους (υποθαλάσσιους) κατοίκους της και μαθαίνει πώς να συμβάλλει στο βιώσιμο μέλλον της.

Ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον σύγχρονα ενυδρεία της Ευρώπης, το Ενυδρείο ΚρήτηςCretaquarium ιδρύθηκε και λειτουργεί ως τμήμα του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών). Μέσα στην πρώην Αμερικάνικη Βάση, απλώνονται οι εγκαταστάσεις του κέντρου και παρέα με το ενυδρείο απαρτίζουν το μεγαλύτερο κέντρο θαλάσσιας επιστήμης και ανάδειξης του μεσογειακού θαλάσσιου κόσμου στη Μεσόγειο.

Σήμερα, στο Θαλασσόκοσμο μπορεί κανείς να περιπλανηθεί ανάμεσα σε 60 ενυδρεία διαφόρων μεγεθών, τα οποία κυμαίνονται από 900.000 έως 125 λίτρα νερού και με συνολικό όγκο 1.700.000 λίτρα θαλασσινού νερού!

Ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς του νησιού, μαγνητίζει χιλιάδες επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, δεν πρόκειται απλώς για ένα ενυδρείο, αλλά για ένα χώρο εκπαίδευσης και ενημέρωσης, για ένα σημείο ανοιχτού διαλόγου μεταξύ του κοινού και των ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ. Μέσα από τη θαλάσσια ζωή, αλλά και από εκθέσεις, ομιλίες, συνέδρια γεννιούνται και αναπτύσσονται προβληματισμοί που καλούν παιδιά και μεγάλους

Βασικά όμως, το είναι εδώ για να μας μάθει, να σεβόμαστε και να αγαπάμε το θαλάσσιο περιβάλλον. Και τελικά να μάθουμε πώς να βοηθήσουμε τη Μεσόγειο να επιβιώσει… ώστε να μας επιτρέψει και η ίδια, τη δική μας ζωή!

 Το Cretaquarium – Θαλασσόκοσμος είναι ο μοναδικός χώρος στην πόλη μας, που παραμένει ανοικτός και επισκέψιμος 365 ημέρες το χρόνο, καθώς δεν κλείνει Κυριακές, Αργίες ή γιορτές. Την 8η Φεβρουαρίου κάνει μια μοναδική εξαίρεση: θα φιλοξενήσει αποκλειστικά “Ιδέες που Αξίζει να Διαδοθούν” και θα είναι ανοιχτό αποκλειστικά για τους συμμετέχοντες του TEDx Heraklion.

 
TEDxHeraklion
An independent TEDx event, operated under license from TED.