21 Ιανουαρίου 2015
PSKH // TEDx Heraklion

Ένας νέος χώρος που γεφυρώνει τα Ιστορικά Τείχη  με τον ιδιαίτερο πολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης, θα φιλοξενήσει στις 28 Φεβρουαρίου το TEDx Heraklion // Beyond the walls.

Πρόκειται για το νέο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο του Ηρακλείου, το οποίο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Πλαστήρα, κάτω από τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο, όπου είναι και ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη.

PSKH // TEDx Heraklion

Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο, που σε μέγεθος συναγωνίζεται τα μεγάλα πολιτιστικά κέντρα της υπόλοιπης Ελλάδας καθώς ξεπερνάει τα 26.000 τ.μ., υπήρχε ως όραμα για πάνω από 40 χρόνια, και υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΔΕΠΤΑΗ. Στόχος είναι ο χώρος αυτός να αποτελέσει έναν πυρήνα δημιουργίας πολιτισμού αλλά ταυτόχρονα και ένα χώρο προβληματισμού και δημιουργικής σκέψης που θα προβάλλει όχι μόνο το Ηράκλειο αλλά ολόκληρο το νησί σε παγκόσμια κλίμακα. Η αρχιτεκτονική μελέτη είναι των Παναγιώτη Κόκκορη και Αναστασίου  Μπίρη ενώ το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΥΠΠΟ, το πρόγραμμα «Θησέας», από τον Δήμο Ηρακλείου αλλά και από ιδιώτες χορηγούς, όπως τα ιδρύματα Ανδρέα Καλοκαιρινού.

PSKH // TEDx Heraklion

Αποτελείται από μια σειρά κτιρίων εναρμονισμένων με το αστικό περιβάλλον, θέλοντας να διατηρήσει και να προβάλλει  με αυτό τον τρόπο, την επιβλητική παρουσία των τειχών της πόλης.  Παράλληλα η αρχιτεκτονική και συμβολική σύνδεση του Πολιτιστικού Κέντρου με τον τάφο του Καζαντζάκη αποτελεί την νοητή αλυσίδα ανάμεσα στην ιστορία της πόλης και στην εξέλιξη του πολιτισμού της.

PSKH // TEDx Heraklion

Το ΤEDx Heraklion, φέτος συνεργάζεται για πρώτη φορά με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, και μας καλεί σε ένα ταξίδι Πέρα από τα Τείχη, προκειμένου να ανακαλύψουμε τα δικά μας τείχη, να υψώσουμε το βλέμμα και να τα ξεπεράσουμε.

 
TEDxHeraklion
An independent TEDx event, operated under license from TED.